Földbárka

Földbárka terv | Égikert

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?

Magyarországon mindig is kihívás volt az átlagkeresetű emberek számára az otthonteremtés, de az elmúlt évek fokozatosan emelkedő ingatlanárai mellett ez még nehezebb lett. Egy energiatakarékos, a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó otthon pedig inkább a „sötétzöld” emberek luxusának számít.

A covid-járvány alatt az építőanyag árak is elszálltak, ami tovább húzza magával fölfelé az ingatlanárakat. Ez pedig mindenkit súlyosan érint, aki szeretne egy megfizethető otthont. Hosszú ideje keressük a választ arra a kérdésre, mi lehetne a megoldás arra, hogy egy épület egyszerre legyen pénztárcabarát mind a kivitelezésében, mind a fenntartásában, ugyanakkor a lehető legjobban figyelembe vegyük a természeti környezet szempontjait is.

Úgy tűnik, hogy ez szinte elérhetetlen kombináció, hiszen a környezetbarát, fenntartható épületek sokszor még drágábbak is, mint azok, amik nem felelnek meg ennek a kritériumnak. A hagyományos építőanyagok árának 2021-es drasztikus növekedése, az árufuvarozás környezetszennyező hatásai kézenfekvővé teszik az építőipar számára is azt a megoldást, ami az élelmiszerek beszerzésénél a környezettudatos ember számára egyre nyilvánvalóbb: helyben előállított termékekből dolgozzunk.

Mindemellett van még egy dolog, amit ma már nem szabad elfelejteni egy otthon tervezésénél: egy épület legyen klímaváltozás-biztos. Az időjárást egyre szélsősegesebb jelenségek jellemzik hazánkban is: hirtelen lezúdúló nagy mennyiségű csapadék, szélviharok, pusztító méretű jégdarabokkal érkező jégesők, forró és aszályos nyári időszakok. A hagyományos tervezésű épületeknél még mindig nem veszik eléggé figyelembe ezeket a rizikófaktorokat.

A földbárka lehet egy megoldás a lakhatási problémákra

Több éves előkészítés, számolgatás, tapasztalatgyűjtés nyomán megalkottunk egy házépítési eljárást, ami figyelembe veszi az eddig felsorolt szempontokat, és ami a földbárka nevet kapta. A földbárka lényegében két olyan technológia ötvözése, ami a fenntartható építészet világában már többé-kevésbé ismert, itthon azonban csak elvétve alkalmazták eddig. Az egyik az ún- earthship, a másik pedig a szupervályogos (earthbag vagy superadobe) házépítés módszere.

Földbárka csak ott építhető eredményesen, ahol az épület észak-déli irányba tájolható, ugyanis fontos szerepet kap a belső hőmérséklet szabályozásában a déli homlokzat teljes területén húzódó „télikert“. Ez kell ahhoz, hogy az épület fűtéséhez maximálisan ki tudjuk használni a nap melegét (passzív fűtés). Ideálisak a déli fekvésű domboldalak, itt kisebb ráfordítással lehet létrehozni az épület szinte teljes felületét borító zöldtetőt. Mégsem egy klasszikus dombházról van szó, ugyanis kerüljük az épület kialakításánál a dombházakra jellemző íves formákat, kupolákat. Ennek oka, hogy a szögletes formáknak nem csak jobb a térkihasználása (jobban és ezáltal olcsóbban berendezhető), de szinte valamennyi munkafolyamat egyszerűbb, és ezáltal kevesebbe kerül. Egy négyszög formájú nyílászáró olcsóbb, mint egy íves, jobban sorolható, kevesebb vágási hulladék keletkezik a burkolásnál, és még sorolhatnánk.

Csak a télikertes résznek nincs zöldteteje, amelynek a dél felé néző ferde tetőfelülete ideális lehet napelemek vagy a használati melegvíz előállítását végző napkollektor fogadására.

A földbárka költségkímélő és környezettudatos kivitelezhetőségének az alapja, hogy a teherhordó szerkezet tömegének akár 90%-a helyben állítható elő, az épület mellől kitermelt földből.

Földbárka terv | Égikert

Mindenki számára hozzáférhető tapasztalatok

Mivel a két említett építési technológiával kapcsolatban önmagában is kevés a hazai tapasztalat, ezért az első célkitűzésünk az, hogy felépítsünk néhány teszt épületet, amelyek mind az építés időtartama alatt, mind a későbbiekben mindazok számára látogathatóak lesznek, akiket érdekel a földbárka, mint otthonteremtési lehetőség. Az építés és a fenntartás során szerzett tapasztalatainkat pedig folyamatosan nyilvánosan is közzétesszük.

2021-2022-ben három teszt-épületet szeretnénk megvalósítani. Az első egy nagyon egyszerű 16 nm-es „pince”, ahol csak a nyers falakat és az arra kerülő zöldtetőt húzzuk fel, itt azt szeretnénk vizsgálni, hogyan illeszthetőek össze a leghatékonyabban földbárka teherhordó szerkezetének elemei, és hogyan vízszigetelhető a legjobban.

Második lépésben egy 35 nm-es, 1-2 személy számára ideális lakóterületet jelentő teljes földbárkát szeretnénk megvalósítani, ezt követi egy mintegy 90 nm-es közösségi épület. Valamennyi kísérleti épületet Égikertben szeretnénk megvalósítani, ami bárki által látogatható, és az épületek a későbbiekben is szociális-közösségi funkciókat tölthetnek be.

A megvalósítás feltétele, hogy elegendő adományt és támogatást gyűjtsünk össze ehhez a kezdeményezéshez. Ha úgy érzed, hogy ezek jó lépések egy fenntartható jövő irányába, kérjük, támogass bennünket.

Facebook
Twitter
Email

Mit gondolsz: fontos, amit csinálunk?

Égikert a Segítők Egyesület non-profit projektje, amit magánszemélyek adományaiból működtetünk és fejlesztünk.

Ha szerinted is fontos, amit csinálunk, te is támogathatsz bennünket. Köszönjük!

Az egyesület számlaszáma:

OTP Bank: 11710088 21459928

PayPal-on keresztül is adományozhatsz a PayPal logójára kattintva:

Képes napló – 2020. augusztus 9. | Égikert
Buja zöld - 2020. augusztus 9.

Itt mindig sok a teendő, segítesz?

Akár ötletekkel, javaslatokkal, akár kétkezi munkával: tereprendezéssel, növények ültetésével, építéssel  – szinte az év minden napján teszünk-veszünk, hogy fejlődjön Égikert eszméje és formája.

Ha csatlakoznál az Égikert-fejlesztők csapatához, vedd fel velünk a kapcsolatot.