Egy ködös reggel | Égikert

Égikert egy jelenleg közel 5000 nm-es terület a Kis-Balaton szomszédságában, Keszthelytől 15 km-re. Faluszéle, de aszfaltozott zsákutca vezet el a telek előtt, ezért csendes, alacsony forgalmú környék. A területet 2017 nyarán ajánlotta fel non-profit hasznosításra egy osztrák orvosnő, jelenleg A Segítők Egyesület kezelésében áll, amelynek a székhelye is itt található.

Mi a cél Égikertben?

Égikert – egy mindenki előtt nyitva álló tér, ahol közösen keressük a válaszokat az emberi civilizáció előtt álló kihívásokra.

Túlnépesedés, vízhiány, természet pusztulása, klímakrízis, élhetetlen életterek, széthulló társadalmak, globális migráció – a növekvő káoszban is szeretnénk emberek maradni, akik összefognak és segítenek egymáson.

Mit tehetünk egyénként és közösségként a háborúk, az ellenségeskedés és gyűlölet, a környezetrombolás ellen? Hogyan élhetünk békében embertársainkkal, állattársainkkal, növénytársainkkal? Milyen változásokat hozhat a klímakrízis és hogyan tudunk hatékonyan alkalmazkodni? Hogyan építhető fel egy olyan társadalom, ami versengés helyett az együttműködésen és empátián alapul?

Égikert elsősorban kommunikációs tér emberek, állatok és növények között. Különböző népek, vallások, ideológiák és gondolatok találkozásának és eszmecseréjének helye. Itt mindennek és mindenkinek helye van, aki összefogással keres megoldásokat a felvázolt kihívásokra.

Égikert egy kísérleti tér, ahol nem csak beszélünk, hanem a megoldási javaslatainkat ki is próbálhatjuk a hely adottságainak keretein belül. Egy élettér, amit közösen alakítunk olyanná, hogy jól érezzük magunkat benne. Egy mikro-ökoszisztéma, ahol folyamatosan monitorozzuk, hogyan reagál a természet az emberi beavatkozásokra (növénytermesztés, állattartás, építési munkák stb.), továbbá milyen kölcsönhatások jönnek eközben létre. Többek között az alábbi projektek megvalósításán dolgozunk:

• Fenntartható otthon, természet és technika

Az építőipar jelenleg a modern civilizáció egyik legnagyobb környezetszennyezője. A felhasznált anyagok gyártása energiaigényes, túl sok szén-dioxid kibocsátással jár, a bontásuk után pedig újrahasznosíthatatlan szeméthegyek maradnak vissza.

Az egyik célunk Égikertben így az, hogy közelebb kerüljünk a fenntartható otthon témaköréhez. Olyan újrahasznosítható építőanyagokkal kísérlezetünk, mint az agyag vagy a kenderbeton. Keressük azokat a technológiákat, ahol hatékonyan ötvöződnek a legújabb műszaki fejlesztések, a fenntarthatóság és a hagyományok. Ide tartozó téma még az épületek biztonsága az egyre szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között.

• Önfenntartás, erdőkert, Miyawaki-féle minierdő

Keressük azokat a gazdálkodási formákat, amelyek lehetővé teszik, hogy kisebb közösségek képesek legyenek eltartani önmagukat úgy, hogy közben nem zsákmányolják ki a természetet, és nem is kizárólag a gazdálkodási tevékenységek körül kell forognia a lakók életének. 

Nagy hangsúlyt kapnak a gazdálkodásban a fák, illetve az erdő-jellegű ökoszisztémák, ahol kis területen is kombinálható az élelmiszertermelés és klímaváltozást lassító növényi biomassza növelése.

• Alpaka farm, rekreációs tér

Tudatosan együttélni állatokkal és növényekkel, kapcsolódni hozzájuk, elmerülni a természet csodáiban – Égikertet rekreációs térnek is szánjuk, ahol hosszabb-rövidebb időre kikapcsolhatjuk magunkat a mindennapok stresszes körforgásából, és egy kicsit visszatérhetünk a gyökereinkhez.

Ezért arra törekszünk, hogy a terület rekultivációja után minél több növény és állat vehesse birtokba a területet, betöltve azt olyan energiákkal, amik segítenek feltöltkezni, testileg-lelkileg regenrálódni és egyensúlyba kerülni.

• Menedék

Mi történik, ha minden igyekezetünk ellenére nem sikerül megállítanunk a klímaválozást, a természet pusztulását, és radikális környezeti változásokkal kell számolnunk? Nyilván nem tudunk minden eshetőségre felkészülni, és minden szóba jöhető változást modellezni, de a jelenleginél sokkal többet tehetünk azért, hogy leszen vészterv.

Extrém körülmények között is működni képes otthonok, föld alatti növénytermesztés, pénz nélkül is fenntartható kisközösségi élettér – ezekkel a témákkal is foglalkozunk Égikertben.

Hol tartunk most?

Égikert felépítésének és fejlesztésének folyamatát figyelemmel kísérheted a képes naplónkban. Mivel a fenntarthatóság jegyében szeretnénk a területet átalakítani, a változások lassúak, organikusan épülnek egymásra. Nem az a cél, hogy a fejlesztésekbe sok pénzt betolva munkagépek jelenjenek meg a területen, és pikk-pakk előálljon egy szebbnek és előrehaladottabbnak tűnő állapot – pont ellenkezőleg. Azt tartjuk fontosnak, hogy minden beavatkozást a környezeti állapotba megfigyelhessünk, kiértékelhessünk. Mivel a természet organikusan épül fal, lassan, de határozottan reagál minden beavatkozásra, alkalmazkodnunk kell a természeti környezetünk sebességéhez. Nem erővel verjük át rajta a gondolatainkat, hanem felvesszük ugyanazt a tempót, türelemmel reagálunk egymásra. Nem az a fontos, hogy a szemnek gyors változásokat generáljunk, és ezáltal azt higgyük, letettünk valamit az asztalra.

• Rekultiváció

Égikert a helyi Gellérthegy lábánál fekszik, egy lejtős területen. Az egész környéken súlyos probléma az eredeti természeti környezet átalakítása, és az intenzív mezőgazdasági művelés miatti talajerózió. A szélsőségessé váló időjárásban rendszeresek a heves zivatarok, villámárvizek, amik folyamatosan hordják le a talajt a völgyekbe, elárasztva kerteket, utakat. A Kis-Balaton környéki régió 200 évvel ezelőtt még elsősorban halászatból élt, mielőtt elkezdődött volna a terület lecsapolása, a nádasok felszámolása. A természet azonban nem felejt, a víz mindenhol ott van, nemrég Égikertben is találtunk földmunkák közben pozitív kutat. 

Ezen tapasztalatok miatt döntöttünk úgy, hogy a területet részben teraszosítjuk, több száz köbméter földet mozgatunk át kézierővel. Az elmúlt másfél évben már kb. 320 köbméternyi föld került az új helyére, ezzel nagyjából a munka hatvan százalékán vagyunk túl. A teraszosítással lassítani szeretnénk a lefelé áramló víz erejét, lehetővé téve, hogy minél nagyobb mennyiségben felszíni és felszín alatti tározókba irányítsuk. Jelenleg 36 köbméternyi esővízgyűtjő kapacitás áll kiépítés alatt. Égiekert legmagasabban fekvő részére pedig egy Miyawaki-féle minierdőt tervezünk telepíteni, ami nem csak egyszerű fásítást jelent, hanem egy minél teljesebb erdei ökoszisztéma kialakítását pár száz négyzetméteren. A minierdő vált át egy már gazdasági hasznosítású erdőkertbe, ahol a fák árnyékában termesztünk növényeket, tartunk állatokat. Jelenleg magoncokat és magokat gyűjtünk a minierdőhöz, miután az elmúlt 2 év tapasztalatai alapján már nagyjából látjuk, milyen növények kedvelik ezt a mikroklímát.

• Föld alatti üvegház (valipini)

Folyamatban vannak egy föld alatti üvegház (ún. valipini) földmunkái, ebben 2 méterrel a felszín alatt, egyelőre mintegy 30 nm-en szeretnénk növénytermesztéssel kísérletezni. Ez az idei őszi-téli szezon legfontosabb projektje, amit azonban még meg kell előznie annak, hogy elkészüljön az esővízelvezető és -gyűjtő csatorna. Ezzel együtt a szükséges közműveket is újrafektetjük, például a föld alá kerül a villamossági légvezeték, új helyre kerül a vízóra akna.

Facebook
Twitter
Email