A képes naplóban rövid szöveges magyarázatokkal ellátott fotók és videók segítségével mutatjuk be Égikert történetét, a kezdetektől napjainkig. A naplót folyamatosan aktualizáljuk!

2021. április 3.

Újra itt a tavasz, de ez nem jelenti azt, hogy az elmúlt téli hónapokban tételenkedtünk volna. Zajlanak a földmunkák, a terület rekultivációja során sorra formáljuk az újabb növényteraszokat.Tavasszal 1200 nm-rel szeretnénk növelni a kert területét. Az elmúlt három hónapban 1800 talicska földet mozgattunk át, már a földbe került több mint 50 facsemete és cserje. Idén a gyógynövényekre szeretnénk fókuszálni, kísérleti parcellákba ültetünk többek között bíbor kasvirágot (Echinacea), orvosi zsályát, orbáncfüvet, macskagyökeret, disznóparéjt. A téli hónapok csendes estéin pedig végre papírra vetettem azokat a gondolatokat, amik az ittlétünk lelki alapját képezik (Az elme forradalma).

2020. október 11. Őszi eperszezon (LOL)

Sosem gondoltam volna, hogy valaha is fogok friss epret enni októberben. Igazán egyedi élmény a színesbe hajló fák lombjai alatt állva epret csemegézni. Még nem unja a magaságyásba ültetett kúszóeper, június vége óta rendületlenül hozza a gyümölcseit. A kevesebb fény miatt most már természetesen lassabban érik, és már nincs olyan sok sem, de még mindig virágzik, és jönnek rajta az új bogyók.

2020. augusztus 20. Zöld zöld hátán

Ebben az évben nagyon vegyesen ültettük be a kert egyes részeit. Egymás mellé került a kukorica és az eper, a tök és a liliom, a körömvirág és a paradicsom, a krumpli és a csicsóka. Ezt az évet is arra szánjuk, hogy tapasztalatokat szerezzünk azzal kapcsolatban, milyen virágok és haszonnövények szeretik ezt a helyet, és ami beválik, annak eltesszük a magját, gumóját, hagymáját a következő évre.

2020. augusztus 20. | Égikert

2020. június 30. Hajnali zene-bona

Ma korán keltem, fél 5-kor tettem egy kört a kertben. A párás pirkadatban mintha sok száz madár zengte volna a nap köszöntését. Ezek azok az élmények, amikért érdemes már hajnalban sétálni Égikert fái között. 

2020. június 24. Színek és csodák

Nincs is szebb, mint amikor a természet felvonultatja végtelenül sok színét és formáját, az ember pedig egyik ámulatból a másikba esik. Egyre-másra nyílnak a tavasszal ültetett virágok, a gyep is olyan hívogató, hogy muszáj kifeküdni egy takaróval, és úgy elmerülni az olvasásban.

2020. június 4. Béke

Szivárványos napra ébredtünk, ilyenkor az embernek még több kedve van arra, hogy összehangolódjon a természettel. Azért a munkára is jut idő, a kert egyik szegletébe kísérleti jelleggel ötven tő batátá (édesburgonyát) ülettünk.

2020. április 24. Egy újabb elkészült terület vár füvesítésre

Amint elkészült egy nagyobb egybefüggő terület tereprendezése, azonnal beültetjük növényekkel, a fennmaradó részt pedig befüvesítjük, hogy kevesebb gondunk legyen a gazzal. Idén már virághagymákat is ültetünk, és egy magaságyába kúszóeper palánták kerültek.

2020. április 7. Itt a jó idő, folytatódhatnak a kertészeti munkák is

Idén szeretnénk már a gyümölcsbokrokkal is kísérletezni. Elsőre szeder, áfonya, feketeribizli és málna bokrokból ültetünk el párat.

Folytatódik a levendulák kiültetése is, és elkészült egy újabb kerti lépcső fából.

2020. április 7. | Égikert

2020. február 7. Ha az időjárás engedi, télen is megy a munka

A tél viszonylag enyhe, így a fagymentes napokon tovább lehet dolgozni a tereprendezésen. Lassacskán körvonalazódik a lépcsőzetes terepteraszok formája is, de azért még rengeteg a földmunka.

2019. december 5. Újra kell fektetni a szennyvízcsatornát is

A tereprendezés során felszínre kerültek a régebbi víz- és szennyvízvezetékek is, amiket így most egy új árokban mélyebbre kell fektetni. Ha már így alakult, a kiásott közműárokba berakjuk az esővízelvezető és a gyengeáramú rendszer védőcsöveit is.

2019. szeptember 27. Reggeli harmat a frissen kikelt füvön

Különböző fűmagokat is tesztelünk a területen. Mivel majd összességében közel 2000 nm-t kell újra befüvesítenük a tereprendezés befejeztével, nem mindegy, hogy milyen lesz ez a fű. Mennyire bírja a szárazságot, mennyit kell nyírni és gondozni, milyen jól nyomja el a gyomokat…

Az első kísérleti részt 3 hete vetettük be, a fű már szépen megeredt.

2019. szeptember 27. | Égikert

2019. szeptember 7. Egyszerre több terasz szint készül

Hat magassági szintre osztottuk a telket, ezek között 1-3 méter szintkülönbség van. Ezeket a szinteket hozzuk síkba jó sok földmunkával, most épp egyszerre három helyen dolgozunk. A legkisebb felület el is készült, már befüvesítésre vár.

2019. augusztus 12. A Segítők nyári tábora

Betonbontás 10 kilós kalapáccsal, tereprendezés, földmunkák, és mindebből a fiatalok is kiveszik a részüket. Természeten nem csak ebből áll nálunk egy nyári tábor Égikertben, hanem vannak nagy beszélgetések a közösen főzött vacsora közben, grillezés, strandolás a Balatonban, meditáció a fák árnyékában.

Kötelező programok nincsenek, spontán tervezünk az időjárástől függően, és mindenki azt dobja be a közösbe, amihez kedve és energiája van. 

2019. augusztus 4. Játszótér nagyfiúknak

A robotolós földmunka és talicskázás mellett mindig jut idő kreatív tevékenységekre. Itt éppen kerti lépcső készül egy feldarabolt fa villanyoszlopból, és jut belőle még járdaszegélynek is. Emellett alakul az első sziklakert, és találtunk helyet a magról nevelt levenduláknak is.

2019. július 6. Kánikulában sem állhat a munka

Hiába a nagy meleg, a munkának haladnia kell. Mivel lemondunk a gépi munkáról, minden földet lapátról lapátra, talicskáról talicskára kell elvinni egyik helyről a másikra.

A terület teraszosításának lényege, hogy egyrészt jobb legyen a telek csapadékmegtartó képessége, másrészt a sík terep jobban hasznosítható mindenféle szempontból.

2019. június 15. András, Égikert első állandó lakója

András úgy döntött, már nem csak hétvégente jön ide terepet rendezni, növényeket ültetni és gondozni, hanem június 15-től felszámolja a Budapesthez kötődő városi életét, és 220 kilométerrel odébb elmerül a természetben.

András gondolatait, benyomásait az Égikertben eltöltött időről az „Újrakezdés” menüpont alatti cikkekben olvashatod el.

András – 2019. június 15. | Égikert

2019. május 24. Csak lassan alakul az első kertrész

Nem igazán látszik, hogy ennek a kis kertrésznek a kialakításához is már több mint száz talicska földet kellett átmozgatni. Nem csak a gazos felső részt kell eltávolítani a területről, hanem ezzel együtt síkba is kell hozni a lejtős területet.

2019. május 16. Kizöldült a táj

Egy rövid videó Égikert területével átellenben lévő tóról, ami az Esztergály-patak felduzzasztásával jön létre. 

Mivel a tó légvonalban mintegy 3 kilométerre van a Kis-Balaton északi csücskétől, a partján több olyan nagytestű madár is fészkel, amelyek egyébként a kisbalatoni térségre jellemzőek, de még egy magányos hattyú is rendszeresen itt tölti a napjait.

2019. április 21. Idén már palántákat is ültetünk

Már hetek óta nevelgetjük az alapítvány budapesti családsegítő központjában a paradicsom, paprika és uborka palántákat. Úgy döntöttünk, idén már megpróbáljuk ilyenformán is hasznosítani a területet, és elkezdjük kialakítani a kertrészeket.

A feladat nem egyszerű, az elgazosodott teleknek ezen a része még sosem állt művelés alatt. Hogy az esővíz a lejtős telken ne mossa le a termőtalajt, a kert kialakításával megkezdődött a tereprendezés is, azaz a terület teraszosítása.

2019. március 8. Meglátogattunk egy alpaka farmot

Égikert saját alpaka állományának beszerzése előtt szerettünk volna minél több tapasztalatot szerezni az állatokkal kapcsolatban. Magyaroszágon még nagyon kevesen tartanak alpakát, talán néhány száz példány van belőlük az egész országban.

Az alpakák eredendően a dél-amerikai Andokban élnek, mintegy négyötödük Peruban, ami kb. 3,5 millió példány. 1984 előtt Európában alpakát kizárólag állatkertekben lehetett látni, csak attól az évtől volt hajlandó először Chile, majd 1991-től Peru exportengedélyeket kiadni. Az európai látszámuk még így is alacsonynak számít, 50-60 ezer között van, ennek majdnem a fele Nagy-Britanniában, több ezres állományok vannak még Németországban és Ausztriában.

Az állomány létszáma azért is bővül ilyen lassan, mert az alpaka nem túl szapora állat. Az anyuka jellemzően mindig csak egy utódot szül, és majdnem 12 hónapig vemhes a picinyével.

2019. március 2. Elkészültek az első látványtervek.

A terület teraszosítása, részben föld alá kerülő, zöld tetős közösségi épületek a régi faházak helyén, napelemek – néhány lényegesebb eleme Égikert első építészeti koncepciójának.

A legfontosabb szempontjaink: környezetkímélő építőanyagok, szélsőséges időjárási körülmények között is biztonságos épületek, fenntartható energiagazdálkodás.

Látványterv - 2019. március | Égikert

2019. február. Szerelem első látásra

A tél folyamán összeállt Égikert-koncepció részeként szóbakerült egy alpaka-farm kialakítása a terület egy részén. Miért pont az alpaka? Mert egy olyan állatot szerettünk vona, ami szociális, alkalmas állatterápiás célra, és egész évben a szabad ég alatt tartható.

Mivel nem voltak saját tapasztalataink, elmentünk egy osztrák alpaka-kiállításra, és hát… az alpakák olyan állatok, akiket nem lehet nem szeretni.

2018. november. Mi legyen a terület sorsa?

A rendelkezésünkre áll egy közel 5 ezer négyzetméteres terület 3 nyaraló jellegű faházzal, amiket a téliesítés hiánya miatt csak a nyári hónapokban tudtunk használni. Az év többi részében a házak üresen, a terület kihasználatlanul állt. 

A terület leendő sorsa körüli beszélgetésekben született meg Égikert gondolata: csináljunk egy olyan közösségi teret, ahol nem csak rászoruló embertársainkon segítünk, hanem foglalkozunk a mindannyiunkat érintő ökológia problémákkal, a társadalmi együttműködés kihívásaival.

Elhatároztuk, hogy egy hosszabb folyamat során rekultiváljuk a területet, és idővel az épületeket is átalakítjuk, téliesítjük, hogy Égikert egész évben használható legyen.

 

2018. november 12. | Égikert

2018 nyara. Békés és nyugodt kikapcsolódás.

10 perccel azután, hogy egy nagyobb csoporttal megérkeztünk a területre, bekopogtak a rendőrök. Miután tájékozattuk őket arról, hogy minden jelenlévő magyar személyi igazolvánnyal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezik, jó nyaralást kívántak. A következő napokban még néha elmentek az autójukkal a telek előtti úton, de egyébként ezen a nyáron már problémamentesen nyaraltunk Égikertben.

2018. február 21. Adományt hoztunk a falunak

Az előző nyáron tapasztalt ellenséges hangulat ellenére úgy döntöttünk, megpróbálunk javítani a viszonyon a helyiekkel. Ezért még a tavaszi munkák megkezdése előtt adományoztunk a falunak 50 pár új gumicsizmát, ami nálunk két éve már csak állt a raktárban, és némi ruhaneműt, higiéniai termékeket a helyi rászorulóknak. 

Az adományt a polgármesternek adtuk át, aki később tolmácsolta nekünk a helyiek háláját.

2018. február 21. | Égikert

2017. október - 2020. október

Az első nyáron nem igazán tudtuk használni a területet ill. a nyaralókat, ment a médiacirkusz és politikai huzavona helyi és országos szinten a nyaraltatási szándékaink miatt. Jobb híján lekaszáltuk a füvet, és téli álomba küldtük Égikertet. 

Összehasonlításképp ugyanarról a helyről fotózva egy 3 évvel későbbi, 2020 októberében készült kép. Látható, sokat változtak a terepviszonyok időközben. A telek rekultivációjáról és teraszosításáról itt olvashatsz bővebben.

2017. július 10. Az első találkozás

Ezen a napon néztük meg először a területet és a környékét. Nem mondanánk, hogy szerelem volt első látásra, de ideálisnak tűnt arra a célra, amire felajánlották (1-2 szociálisan hátrányos helyzetű család nyaraltatása).

Facebook
Twitter
Email