Esztergályhorváti, Égikert

2017. nyarán egy osztrák orvosnő segítséget ajánlott a Magyarországon menekült státuszt kapott családok nyaraltatásához. A Migration Aid nevű segélyszervezet rendelkezésére bocsátotta az Esztergályhorváti település külterületén álló telkeit, rajtuk 3 kis faházzal. Egy normális országban ebben nem lenne semmi rendkívüli. De Magyarországon jelenleg egyes rászorulók segítése szúrja a politikai elit szemét, mivel ebből csinálnak maguknak kampánytémát. Abból, hogy ismeretlen idegenekkel szemben félelmet keltenek az egyszerű emberekben, hamis és félrevezető hírekkel. A Hir TV annak idején így számolt be az eseményekről:

Többször leutaztunk a faluba és azt tapasztaltuk, hogy amint személyes kapcsolatokat építünk a helyikkel, gyorsan változik a véleményük és a hozzáállásuk. Ekkor született meg az elhatározás, hogy ezzel a helyzettel kezdenünk kell valamit. Azzal, hogy a vidéki Magyarország a politikai propaganda áldozata, mert nincs kellően sokszínű médiajelenlét a háztartások többségében. Ha pedig az ember csak azt hallja folyamatosan, hogy a migráns veszélyes, a migránstól félni kell, akkor ez a gondolat előbb-utóbb mélyen gyökeret ver. A mentális gazolás talán még annál is embertpróbálóbb feladat, mint a növényi gaz eltüntetése egy gondozott kertből.

2019. tavaszára megszületett a döntés: a Migration Aid Alapítvány kuratóriumának két tagja – Brigi és András – hátrahagyva a megszokott nagyvárosi életet, idejük nagy részét Esztergályhorvátiban töltik, hogy összefogással és segítséggel elkezdjék megszervezni az elhanyagolt terület átformálását. A projekt az Égikert elnevezést kapta. Közösségi gazdálkodás, szociális farm, rászoruló családok segítése, interkultúrális kapcsolatok szövése – többek között ilyen célok fogalmazódtak meg.

Pont az előzmények miatt esett Esztergályhorvátira a választás. Hogy megmutassuk, emberséggel és kommunikációval át lehet alakítani a legnagyobb félelmeket is: az elhanyagolt, gazos területből is lehet csodákat varázsolni – a szó szoros és átvitt értelmében is…

Köszönjük, ha megosztod!