Tragikus kezdet

Tragikus kezdet | Égikert

A történetünk kezdete 2017. nyaráig nyúlik vissza, amikor egy osztrák orvosnő segítséget ajánlott a Magyarországon menekült státuszt kapott családok nyaraltatásához.

 A Migration Aid nevű segélyszervezet rendelkezésére bocsátotta az Esztergályhorváti település külterületén álló telkeit, rajtuk 3 kis faházzal. Egy normális országban ebben nem lenne semmi rendkívüli. De Magyarországon jelenleg egyes rászorulók segítése szúrja a politikai elit szemét, mivel ebből csinálnak maguknak kampánytémát. Abból, hogy ismeretlen idegenekkel szemben félelmet keltenek az egyszerű emberekben, hamis és félrevezető hírekkel. A Hír TV annak idején így számolt be az eseményekről:

Többször leutaztunk a faluba és azt tapasztaltuk, hogy amint személyes kapcsolatokat építünk a helyikkel, gyorsan változik a véleményük és a hozzáállásuk. Ekkor született meg az elhatározás, hogy ezzel a helyzettel kezdenünk kell valamit. Azzal, hogy a vidéki Magyarország a politikai propaganda áldozata, mert nincs kellően sokszínű médiajelenlét a háztartások többségében. Ha pedig az ember csak azt hallja folyamatosan, hogy a migráns veszélyes, a migránstól félni kell, akkor ez a gondolat előbb-utóbb mélyen gyökeret ver. A mentális gazolás talán még annál is embertpróbálóbb feladat, mint a növényi gaz eltüntetése egy gondozott kertből.

2019. tavaszára megszületett a döntés: Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója, hátrahagyva a megszokott nagyvárosi életet, ideje nagy részét Esztergályhorvátiban tölti, hogy összefogással és segítséggel elkezdjék megszervezni az elhanyagolt terület átformálását. A projekt az Égikert elnevezést kapta. Közösségi gazdálkodás, szociális farm, rászoruló családok segítése, interkultúrális kapcsolatok szövése – többek között ilyen célok fogalmazódtak meg.

Pont az előzmények miatt esett Esztergályhorvátira a választás. Hogy megmutassuk, emberséggel és kommunikációval át lehet alakítani a legnagyobb félelmeket is: az elhanyagolt, gazos területből is lehet csodákat varázsolni – a szó szoros és átvitt értelmében is…

Facebook
Twitter
Email

Mit gondolsz: fontos, amit csinálunk?

Égikert a Segítők Egyesület non-profit projektje, amit magánszemélyek adományaiból működtetünk és fejlesztünk.

Ha szerinted is fontos, amit csinálunk, te is támogathatsz bennünket. Köszönjük!

Az egyesület számlaszáma:

OTP Bank: 11710088 21459928

PayPal-on keresztül is adományozhatsz a PayPal logójára kattintva:

Képes napló – 2020. augusztus 9. | Égikert
Buja zöld - 2020. augusztus 9.

Itt mindig sok a teendő, segítesz?

Akár ötletekkel, javaslatokkal, akár kétkezi munkával: tereprendezéssel, növények ültetésével, építéssel  – szinte az év minden napján teszünk-veszünk, hogy fejlődjön Égikert eszméje és formája.

Ha csatlakoznál az Égikert-fejlesztők csapatához, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Földbárka terv | Égikert

Földbárka

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?

Tovább olvasom »