Égikert - Alpakák és tyúkok

Égikert most: évek óta lakatlan faházak, amiket birtokba vettek a darazsak és hatalmas hangyakolóniák. Félméteres gaz több ezer négyzetméteren. Ellenséges hangulatú helyiek, akik nem értették a szándékainkat (itt írtunk róla bővebben).

Így vettük birtokba azt a területet, amelyre most új projekteket álmodtunk.

Alpaka csorda

Szociális farm

A Magyarországon még viszonylag ismeretlen szociális farmok Nyugat- és főleg Észak-Európában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A lényeg egyszerű: a természettől elszakított városi emberek testi-lelki egyensúlyának megtartásában vagy helyreállításában fontos szerepet kapnak az állatok és növények. A városban erre korlátozottak a lehetőségek, különösen a hátrányos helyzetben élő emberek számára.

A szociális farmok megteremtik a lehetőséget arra, hogy ők is kapcsolatba tudjanak lépni a természettel. Természetesen tartott állatok, ökologikusan termesztett növények – ezeknek a gondozásába kapcsolódhatnak be szociálisan segítségre szoruló embertársaink.

Első lépésben tyúkok és néhány háziállat veheti birtokba a területet, majd egy kisebb alpaka csorda lesz Égikert lakója. Azért esett a választásunk erre a cuki dél-amerikai származású állatra, mert itthon viszonylag ismeretlen, az emberek nem félnek vagy idegenkednek tőlük, mert nincsenek negatív élményeik velük kapcsolatban (ellentétben pl. a kutyákkal, macskákkal, lovakkal).

Több mint ezer négyzetméteren ültetünk zöldségeket, fűszer- és gyógynövényeket, a legnagyobb területen levendulát.

Táborok

Életed része, hogy segítesz másokon, de időként jó lenne hasonszőrűekkel beszélgetni, kötetlenül időt eltölteni? Idén első alkalommal rendezzük meg az égikerti Segítők Nyári Táborát. Szeretnénk, ha Égikert sok hasonló rendezvény helyszíne lehetne, ahol önköltséges táborozással lehet kikapcsolódni, közös programokat szervezni vagy épp a közös jövőt tervezni.

Égikert alpaka ölelés

Rekreációs központ hátrányos helyzetű embertársainknak

Vannak egész családok, akik évek óta úton vannak háború vagy bántalmazás elől menekülve. Hónapokat, éveket töltöttek különböző országok menekülttáboraiban, míg végül eljutottak Magyarországra, ahol oltalomra találtak. De mivel nem ismerik még a nyelvet, vagy nincsenek barátaik, még arra sem volt lehetőségük, hogy őszintén kiöntsék valakinek a szívüket mindarról, amit átéltek. Felnőttek és gyerekek egyaránt cipelnek magukkal sokszor súlyos traumákat. Ugyan oltalmazottként élhetnek az országban, de az első naptól küzdeniük kell azért, hogy fedél legyen a fejük fölött, munkájuk, amivel biztosítani tudják saját maguk és családjuk megélhetését. Ebben a mókuskerékben élve cipelik magukkal lelki sérüléseiket.

Amit mi tenni tudunk: kapnak egy lehetőséget arra, hogy ingyenesen eltöltsenek néhány napot Égikertben. Kikapcsolódjanak, megismerkedjenek hasonló helyzetben lévő családokkal, és ha igénylik, akár mentálhigiénés szakemberekkel is beszélhetnek az emlékeikről.

Közösségi tér

Azt szeretnénk, hogy Égikert egy közösségi nonprofit projekt legyen: együtt megálmodni, felépíteni, működtetni. Mindig annyit fogunk megvalósítani a tervekből, amire erőforrásunk van. Nem akarunk pályázni, kölcsön kérni, intézményektől vagy bankoktól függeni, inkább kis lépésekkel haladunk, magánszemélyek támogatásaira építve. Ebben mindenkire számítunk, aki szerint fontos, hogy legyen egy ilyen kezdeményezés Magyarországon. Egy olyan minta, amihez hasonlókat Égikert sikeres felépítése és működtetése esetén máshol is meg lehet valósítani, felhasználva az itt szerzett tapasztalatokat.

Égikert-terv-modell

Égikert kialakításának első szakasza

Égikert területe egy domb lankás oldalában található. Több száz méter hosszan egy folyamatos emelkedő, ezeken áll jelenleg három faház.

A terület jobb használhatósága érdekében első lépésben teraszosítani szeretnénk a terület egy részét, ahogy az a fenti képen is látszik. Ezeket a teraszokat ültetjük be zöldségekkel és gyógynövényekkel.

A területen található 30-40 nm-es Erdért-faházak több mint 20 évesek, korhadnak a faszerkezetek, leválnak a burkolatok. A folyamatot csak gyorsította pár nagyobb beázás. Téliesítve sincsenek, tehát jelenleg csak a meleg hónapokban használhatóak. Amint az anyagi lehetőségeink megengedik, elkezdenénk a házikók átalakítását: új, hőszigetelt falakat és nyílászárókat kapnak, a meglévő tető helyére pedig egy zöldtető kerül. Így a terület egész évben használhatóvá válik.

Égikert kizárólag a támogatóink kétkezi segítségével és adományaiból fejleszthető és tartható fenn. Te is támogatnád a fenti projektek megvalósulását?

Ha 1-2 napra kétkezi munkával vagy tárgyi adományokkal segítenéd Égikert szépülését, kérjük, írj az hello@egikert.hu e-mail címre vagy küldj privát üzenetet a facebook oldalunkon keresztül.

Ha anyagilag segítenéd Égikert fejlődését, ezt megteheted a projekt mögött álló szervezeteken keresztül. Kérjük, minden esetben írd be a közlemény rovatba: Égikert.

Migration Aid Alapítvány
Számlaszám: 12011351-01589917-00100003
PayPal: info@migrationaid.org

PSYNET Nonprofit Bt.
Számlaszám: 12011069-01674026-00100007
PayPal: info@psynet.pro

Köszönjük, ha megosztod!